Delen:

Onderzoekers gebruikten CWI’s FleX-ray scanner om een beeld van het Rijksmuseum te onderzoeken en ontdekten de kenmerken van de kunstenaar.

Kun je de kenmerken van de kunstenaar van een 280 jaar oud beeld bepalen? Dzemila Sero, voormalig postdoc bij het CWI (nu Migelien Gerritzen Fellow bij het Rijksmuseum) bewees dat dit mogelijk is. Dat deed ze samen met een team van onderzoekers van Centrum Wiskunde & informatica, het Rijksmuseum en Cambridge University. Zij onderzochten de terracotta sculptuur “Study for a Hovering Putto” uit de vaste collectie van het Rijksmuseum, toegeschreven aan Laurent Delvaux (1696 – 1778). Om bewaard gebleven afdrukken op het beeld te verkrijgen, gebruikten de onderzoekers het computertomografieapparaat in het FleX-ray Lab. De resultaten zijn gepubliceerd in Science Advances (open access) in een artikel getiteld “Artist profiling using micro-CT scanning of a Rijksmuseum terracotta sculpture.”

Sero en haar collega’s ontwikkelden een techniek om bewaard gebleven vingerafdrukken en gereedschapsmarkeringen op het zichtbare oppervlak en aan de binnenkant van het beeld te verkrijgen met behulp van 3D micro Computed Tomography, en methoden om deze indrukken kwantitatief te karakteriseren. Op basis van gecombineerd archeologisch en forensisch onderzoek schatten de auteurs dat de vingerafdrukken van dit specifieke kunstwerk toebehoren aan een volwassen man. In combinatie met technische, stilistische en kunsthistorische informatie zou hun benadering het gemakkelijker kunnen maken om menselijke vingerafdrukken te onderscheiden van gereedschapssporen, vooral wanneer slechts een klein deel daarvan is achtergebleven.

Bron: www.cwi.nl