Delen:

DUCOMS, het eerste interdisciplinaire nationale Computational Science congres was een groot succes. Het gaf bijna 200 Computational Science professionals, op 10 November in de Jaarbeurs Utrecht, de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, nieuwe connecties te maken en met elkaar in gesprek te gaan. Op deze conferentie werden ze bijgepraat over de laatste methoden en toepassingen van Computational Science. Ook kwam aan bod waarom Computational Science zo belangrijk is voor de toekomst.

Onderzoekers kregen de gelegenheid hun werk te presenteren met een poster. De jury koos drie poster prijswinnaars. De 2e en 3e prijs gingen respectievelijk naar Dominique Kösters (RU) en Davide Cipollini (RUG). De winnende poster was van Yue Hao (UvA) over “Image-based flow simulation of platelet aggregates under different shear rates”. De gelukkigen ontvingen twee unieke CSNL prijsbekers.

Bij de plenaire lezingen werden deelnemers meegenomen in de wereld van modellen, simulaties, machine learning en data analyse methoden. Verschillende toepassingen werden belicht: van watermanagement, infectieziekten en medicijn ontdekkingen tot aan de ontwikkeling van een digital twin van het menselijke lichaam. Om bijvoorbeeld artrose in de knie beter te kunnen onderzoeken op verschillende niveaus.

De deelnemers konden de verdieping opzoeken in de parallelle sessies. Deze waren ingestoken naar de aandachtsgebieden van de nationale agenda voor Computational Science.

Na een inspirerende lezing door Margot Gerritsen over het belang van Computational Science, voor nu en in de toekomst, werd de dag afgesloten met een borrel en veel enthousiasme.