Bouwstenen

Om de gestelde doelen voor human capital, hardware en software in de nationale agenda te realiseren, zijn voor de roadmap vier actielijnen oftewel bouwstenen gedefinieerd vanuit waar we gaan bouwen.

Deze bouwstenen gaan ervoor zorgen dat de computationale wetenschappen ten aanzien van de community, kennis en innovatie, infrastructuur en human capital wordt versterkt.

Versterking Kennis- & Innovatie ecosystemen
Human Capital
Community Building
Versterken Infrastructuur

Navigeren op basis van vier

krachtige bouwstenen voor actie

Versterking Kennis- & Innovatie ecosystemen

Door het versterken van het kennis- en innovatie-ecosysteem voor computationele wetenschappen via programma’s zoals NWO, het Groeifonds en Horizon Europe, wil Nederland wetenschappelijke ontwikkelingen versnellen voor duurzaamheidsvraagstukken. Investeringen in onderzoek, infrastructuur en menselijk kapitaal zijn nodig om de sterke positie verder te versterken. Samenwerking tussen onderzoek en industrie, technologietransfer en start-up ondersteuning zijn cruciaal voor korte- en middellangetermijnsuccessen.

Human Capital

Versterk computationele wetenschappen in Nederland door educatie, samenwerking en kennisdeling te bevorderen, inclusief het inzetten van academische staf en het overwegen van nieuwe onderwijsprogramma’s. Investeer in internationaal toptalent, verbeter arbeidsvoorwaarden en stimuleer samenwerking tussen academie en industrie.

Community Building

Het belang van communities voor computationele wetenschappen. Ontmoet onderzoekers en professionals via conferenties, workshops en meer. Profiteer van cursussen, jaarlijkse evenementen en seminars voor promovendi en vergroot je netwerk en kennis. Ontdek de kracht van de community.

Versterken Infrastructuur

Investering in computationeel onderzoek vereist geavanceerde hardware, softwareoptimalisatie en energie-efficiëntie. Het bevorderen van regionale Tier 2 infrastructuur in Nederland wordt aanbevolen naast nationale supercomputers. Efficiënt gebruik van software en energiezuinige computing zijn essentieel voor verbeterde onderzoeksefficiëntie en vereisen betere educatie.

Wil jij ook meer impact binnen Computational Science?

En heb je ideeën hierover of wil je op een andere manier bijdragen?