Snellius: de Nationale Supercomputer

Wil jij gebruik maken van het grootste systeem in Nederland op het gebied van high-performance computing, snelle processors en GPU’s, een zeer snel intern netwerk, veel geheugenruimte en de mogelijkheid grote datasets te verwerken? Maak kennis met de Nationale Supercomputer Snellius.

Snellius: de Nationale Supercomputer

Werk je met grote en complexe modellen waarvoor je veel computercapaciteit nodig hebt? De Nationale Supercomputer voorziet daarin met een groot aantal supersnelle processors. Het systeem is bij uitstek geschikt voor omvangrijke experimenten, zoals simulaties en modelleringen. Die vergen veel van de rekenkracht en het geheugengebruik, maar ook van de communicatie tussen de verschillende processors. Een belangrijk kenmerk van Snellius is het snelle interne netwerk. Dit betreft niet alleen de bandbreedte, maar ook de latency: de tijd die het kost om een boodschap van de ene node naar de andere te sturen.

Rekenkracht

Snellius draait op Linux. Naast de AMD-processors is het systeem ook voorzien van GPGPU’s (General Purpose Graphics Processing Units). Deze accelerators combineren de rekenkracht van grafische kaarten (GPU’s) met die van CPU’s. Daarnaast beschikt Snellius over ‘fat nodes’ met meer geheugenruimte (1 TB) en ‘high-memory nodes’ (4 TB en 8 TB geheugenruimte).

Als onderzoeker kun je gebruik maken van een grote verzameling tools, compilers en libraries. Doe je onderzoek of experimenten op het gebied van machine learning, bijvoorbeeld neurale netwerken? Met de bibliotheken en tools op Snellius wordt het een stuk makkelijker.